İçindekiler
Son zamanların en popüler konularından biri haline geren kripto para bitcoin, sanal bir para birimi. Fakat öyle büyük bir ilgiyle karşılandı ki insanların kafası allak bullak oldu; kimi bunu zengin olma fırsatı olarak görüyor ve kaçırmak istemiyor, kimi illegal olduğunu düşünüp uzaktan izlemeyi tercih ediyor, kimi de anlamaya gayret ediyor, nasıl oldu da piyasaların bir anda gözdesi oldu bitcoin. Haydi bitcoini birlikte tanıyalım…
Bitcoin‘in tarihçesi?
Bitcoin ilk kez 2009 tarihinde Satoshi Nakamoto’nun deneysel bir projesi olarak hayata geçer. Ortada belirli bir merkez bankası, resmi kurum vb. ile ilişkisi bulunmaz. Fakat ülkelerin kendi para birimleriyle alınıp satılabilir. En büyük ayrıcalıklarından biri de herhangi bir aracı kurumuna ihtiyaç olmadan transferi gerçekleştirilebilen dijital para birimidir bitcoin. Uluslararası piyasalarda, Euro ve dolara alternatif gösterilir. Kripto para Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma da BTC‘dir.
4 Haziran 2014 tarihi itibariyle dolaşımda olan Bitcoin’lerin toplam değeri dudak uçuklatacak cinsten; 8.2 milyar dolar seviyelerinde..
Peki Bitcoin ne şekilde üretiliyor?
Bitcoin’in üretim safhasına mining deniyor; yani madencilik. Neyi arıyor ya da kazıyorsunuz bu işlemde? Aslında miningi, bilgisayarınız üzerinden oynadığınız bir şans oyunu gibi de düşünebilirsiniz. Veyahut rakamlardan ibaret bir havuzda gözle görülmesi zor küçücük bir rakamı aratmak gibi de tasavvur edebilirsiniz. Buradaki kilit nokta, her bir hamlenizin gücünü belirleyen şey işlemci gücünüz. Yani bu da demek oluyor ki işlemci gücünüz oranında arama ve bulma şansınız artacaktır.
Bitcoin‘i ne şekilde kullanabilirim?
Bitcoin’i kullanabilmek için ilk yapmanız gereken şey bir sanal cüzdan oluşturmak. Sanal cüzdanınızı cep telefonunuz ya da bilgisayarınız kanalıyla oluşturmanız mümkün. Ayrıca bu konuya hizmet eden web servislerinden de yararlanma şansınız var.Tabi bunun için güvenirliği kanıtlanmış siteleri özenle seçmeniz ve çok dikkatli olmanız gerekiyor. Peki kişi başına cüzdan sayısı sınırlı mı? Cevabı hayır. İstediğiniz kadar cüzdan oluşturma şansınız var. Ayrıca oluşturacağınız cüzdanda şahsi bilgilerinizi vermenize lüzum yok. Sanal cüzdanınız ile para alıp- gönderebilir, alışveriş de yapabilirsiniz.
Sistemde gerçekleştirilen ödemelerin doğrulanması için kullanılan çeşitli teknolojiler var. Bunlar; açık anahtarlı şifreleme yani asimetrik şifreleme, noktadan-noktaya ağ bağlantısı ile proof-of-work. Kripto para bitcoinler, ödeme yapan adresten alıcının adresine şifrelenmiş biçimde imzalanarak gönderilir. Gerçekleştirilen her bir işlemin ağa duyurulumu olur ve blok zincirinde içinde yerini alır. Böylelikle eklenmiş bulunan bitcoinlerin birden çok kullanımı mümkün olmaz. Bitcoin bu ilerici teknolojiler sayesinde, herkes tarafından rahatlıkla ve güven içinde kullanilebilen hızlı ve ödeme ağı sunmaktadır.
Bitcoin ne derece güvenli?
Bitcoinin tabi olduğu belli başlı protokoller var. Bu bağlamda her işleminiz şifrelenir. Yapısı itibariyle de işlem kayıt hafızası oldukça sağlamdır. Fakat dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var ki bunların malesef geri dönüşümü yok; cüzdanınızın şifresini asla unutmayın ya da çaldırmayın. Bilgisayarınızın hacklenmemesi için de tüm güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun. Bunun dışında sistemin herhangi bir güvenlik sorunu bulunmuyor. Sistem paranın size ait olup olmadığını ve daha evvel başkasına gönderilip gönderilmediğini onaylar. Böylelikle bu sanal paranın birden fazla harcanması münkün olmaz. Bu şekilde kontrolsüz ve illegal yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.
Daha fazla Nedir?, Kimdir?, Nasıl? ve Ne Oldu? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.